WordPress – A Curse or a Blessing

WordPress Websites Bonaire

Een vloek of een zegen

Websitebouwers zullen mij voor gek verklaren. WordPress… Pfff… Dat is geen echte website. Een echte website codeer en script je zelf van A t/m Z. En deels ben ik het daar zeker mee eens. Maar… aangezien we websites bouwen voor klanten is de eenvoud van onderhoud toch een doorslaggevende factor.

De kracht zit hem in de combinatie tussen een deels zelf verbouwen en een deel aanleunen op de kracht van WordPress. Als je hier een goede combinatie in maakt, kun je faaie (en snelle) websites opleveren die eenvoudig zijn in het gebruik.

Snelle implementatietijd

Door gebruik te maken van de CMS (Content Management Systeem) van WordPress kun je de basis van een website zeer snel in de lucht hebben. Zeker wanneer je dit vaker hebt gedaan en een basispakket al hebt klaar liggen. Door de jaren heen leer je intussen wat wel en wat niet goed werkt, zowel voor jezelf als voor de klant.

De vormgeving, branding en content dient natuurlijk wel in lijn te zijn met de gevoerde (of nieuwe) huisstijl. Of dit makkelijk is? Dat ligt helemaal aan je eigen creativiteit, de tools die je gebruikt en je kennis van HTML en CSS.

Thema’s

Er is een hoop keuze qua thema’s. Voor elke organisatie is er wel iets passend. Meestal dient deze aangekocht te worden (wat niet meer dan logisch is) en ontvang je een Zwitsers zakmes vol met tools die jouw bedrijf kunnen helpen. Denk bijvoorbeeld aan hotelthema’s, restaurants, autoverhuur en noem maar op. Echter, wees wel voorzichtig met dit soort thema’s, want alles kent zijn prijs. En dan heb ik het niet over de aanschaf, maar over performance en compatibiliteit tussen andere plugins die je wil gebruiken.

Op Themeforest vind je genoeg inspiratie

Wordpress Website-s hebben enorme keuze
Door het enorme aanbod van mogelijkheden, moet je een hoop keuzes (kunnen) maken. En niet alleen design keuzes...

Duizenden plugins

Een plugin is een toevoeging op je website. Deze toevoegingen kunnen zichtbaar zijn op de site, maar er zijn ook veel plugins die zich richten op de achterkant van je website. Want een goede website ziet er mooi uit aan de voorkant, wat de bezoeker ziet, maar dat is nog maar een tipje van de ijsberg. De achterkant van iedere website, dient getuned en afgestemd te worden op de keuzes die je maakt.

Let wel op met de aantallen en soort plugins die je gaat gebruiken, want dit heeft invloed op de performance van je website.

Is WordPress veilig?

Deze vraag wordt vaak gesteld en mijn eerlijke antwoord is dat WordPress wel iets meer risico’s mee brengt dan bijvoorbeeld een 100% zelfgemaakte website. De reden hiervoor is eenvoudig. Je login console is voor 98% van alle websites identiek, namelijk /wp-admin. En dat is direct een lek, want je zou hierop een brute force attack op los kunnen laten, aangezien de basislogin waarschijnlijk admin is 😉

Natuurlijk kun je hier tegen bewapenen en zijn er tal van mogelijkheden om dit te veranderen. Bijvoorbeeld een aantal maximaal login retries om in te loggen in te stellen, bepaalde IP adressen te whitelisten etc.

Dan hebben we ook nog een aantal andere componenten die voor ieder WordPress website hetzelfde zijn, neem de config file in je root, je upload directory etc. Ja, ook dit kun je aanpassen en actie op ondernemen.

Kortom, out-of-the-box is WordPress minder veilig, maar je kunt deze wel zelf, handmatig of via een plugin, beveiligen tegen misbruik. Het niveau kun je zelf bepalen, je kunt het zo gek maken als je wilt. Maar… hou wel rekening met je plugins die je gebruikt of ze ook netjes blijven functioneren.

Wordpress Website en Veiligheid
Veiligheid komt niet out-of-the-box bij een standaard WordPress installatie

Performance

Ja, dit is echt wel een dingetje. Op dit punt geef ik alle webbouwers die van scratch bouwen en (eventueel) een light-weight CMS meeleveren/gebruiken groot gelijk. WordPress is een waterhoofd, ik zal daar echt niet om liegen. Alle scripts, CSS files worden ingeladen. WordPress kijkt niet welke pagina’s deze wel of niet gebruiken, alles wordt ingeladen. Dit hakt flink in op de performance van je website. Maar ook hier kun je actie op ondernemen. Je website hoeft niet langzaam te zijn of blijven. Alles valt of staat met de keuzes die je maakt. Kies je voor een mooi functioneel theme waar veel functionaliteit in zit of ga je voor een licht theme die geoptimaliseerd is op snelheid.

Dit zijn keuzes die qua design/functionaliteit moeten worden overwogen. Een prachtig design met bewegende beelden kost nu eenmaal meer resources dan een statisch beeld.

Gelukkig bestaat er iets als caching, CDN (Content Delivery Networks) en minifying, zodat dit beperkt kan worden. Persoonlijk ben ik van de laadsnelheid en performance van een website. Daar maak ik een bewuste designkeuze in. Langzame websites worden vaak niet goed ‘doorgebladerd’ en kost je punten in de Search Engines, zoals Google. Een snelle website (met dezelfde content) krijgt meer punten dan een langzame website. En dit heeft natuurlijk invloed op je ranking.

Wil je zelf je performance meten? Bezoek GTMetrix of Pingdom.

Conclusie

WordPress is zeker niet slecht als je weet wat je doet. Ja, de website is zwaarder dan een plain HTML, maar met het inzetten van de juiste tools, is dit te optimaliseren. Als ik het afweeg tegen gemak van het beheer, dan kan iedereen, met een beetje sturing, zijn eigen website bijhouden. Heb je zelf geen technische kennis of kennis op gebied van HTML, CSS etc., dan is het verstandig om voor het technische gedeelte een (externe) partij in te schakelen. 

Zelf aan de slag met WordPress?

Een aantal tips

  1. Kies een thema die de functionaliteit brengt die je zoekt, maar kijk ook met een schuin oog naar de performancecijfers;
  2. Installeer niet zomaar de eerste de beste plugin die je ziet, maar doe research. Er zijn meerdere plugins die hetzelfde doen, maar een ander effect hebben op je site (of theme);
  3. Vergemakkelijk je leven en gebruik een builder;
  4. Installeer NOOOOIT een betaalde plugin (of theme) die je van internet af haalt. De zogenaamde NULLED plugins of themes. Vaak bevat deze mallware en word je site van binnenuit gehacked. Soort paard van Troje…;
  5. Gebruik geen intensieve designelementen, maar neem genoegen met snelheid;
  6. Optimaliseer je WordPress site om de snelheid te verbeteren;
  7. En natuurlijk alle “vanzelfsprekende” tips om een goede website te bouwen. Gebruik een SSL encryptie, optimaliseer hem voor Search Engines (SEO), gebruik originele content en voorkom dode- of doorverwezen URLs.

Lees hier meer over onze website diensten

Related posts